Gurmáni milují středomořskou klasiku, oblíbí si i lanýže

Pokud hledáte něco, čím byste udělali radost těm nejmlsnějším jazýčkům, které osobně znáte, máme pro vás zajímavý tip. Dárky mohou procházet žaludkem a fantazii se v nich meze rozhodně nekladou. Okořenit si život přeci můžeme i na talíři, je to podobný princip, jako když cestujeme a poznáváme různé nové kraje a kultury. Necháte se také zlákat na malou objevnou plavbu po gastronomických specialitách? Nebojte, času je dost, žádný konkrétní spoj stihnout nemusíte, zůstanete totiž, jak se říká, doma v kuchyni…

Narozeniny nebo svátek, popřejte dobrou chuť

Objevování nového, to je jiskra v oku odvážných lidí. Samozřejmě, dárek ze středomořského regionu k tomu dokonale zapadá, protože na našich stolech ještě není tak zdomácnělý, aby jej důvěrně znal úplně každý. Balsamico je evergreen všech, kteří dbají o zdravou výživu a není jim také cizí italská kuchyně, balzamikový ocet dochutí řadu různých specialit – mimo jiné se dobře páruje se saláty a marinádami, obecně je ideální pro studenou kuchyni, neboť tepelné zpracování by mu bohužel uškodilo. Dlouhé roky čeká v dubových sudech na svou příležitost, podobně jako whisky nebo víno a nakonec, je třeba dodat, že balsamico není nic jiného než klasický vinný ocet. Ten je v Itálii doma už od středověkých dob a za tu dobu byl doveden takřka k dokonalosti. Sami jej ochutnejte a uvidíte! Vynikající pochoutku, která je v Itálii, ale i u jejích sousedů známá už snad od antických časů, bychom ale také neměli opomíjet. Lanýže jsou totiž perlou gastronomie, když si dokáží vyhovět i se zdánlivě obyčejnou vaječnou omeletou, ale i tisíci dalších jídel. Zkuste je jen s čerstvým domácím pečivem, tato zdánlivě netradiční perla vám učaruje hned na první ochutnání. Za malý test určitě stojí, nebo ne?

Publikováno: 24. 02. 2021

Kategorie: Praktický rádce

Autor: Alena Novotná