Gurmáni milují středomořskou klasiku, oblíbí si i lanýže
Pokud hledáte něco, čím byste udělali radost těm nejmlsnějším jazýčkům, které osobně znáte, máme pro vás zajímavý tip. Dárky mohou procházet žaludkem a fantazii se v nich meze rozhodně nekladou. Okořenit si život přeci můžeme i na talíři, je to podobný princip, jako když cestujeme a poznáváme různé nové kraje a kultury. Necháte se také zlákat na malou objevnou plavbu po gastronomických specialitách? Nebojte, času je dost, žádný konkrétní spoj stihnout nemusíte, zůstanete totiž, jak se říká, doma v kuchyni…
Vynikající pochoutku, která je v Itálii, ale i u jejích sousedů známá už snad od antických časů, bychom ale také neměli opomíjet. Lanýže jsou totiž perlou gastronomie, když si dokáží vyhovět i se zdánlivě obyčejnou vaječnou omeletou, ale i tisíci dalších jídel. Zkuste je jen s čerstvým domácím pečivem, tato zdánlivě netradiční perla vám učaruje hned na první ochutnání. Za malý test určitě stojí, nebo ne?
Narozeniny nebo svátek, popřejte dobrou chuť
Objevování nového, to je jiskra v oku odvážných lidí. Samozřejmě, dárek ze středomořského regionu k tomu dokonale zapadá, protože na našich stolech ještě není tak zdomácnělý, aby jej důvěrně znal úplně každý. Balsamico je evergreen všech, kteří dbají o zdravou výživu a není jim také cizí italská kuchyně, balzamikový ocet dochutí řadu různých specialit – mimo jiné se dobře páruje se saláty a marinádami, obecně je ideální pro studenou kuchyni, neboť tepelné zpracování by mu bohužel uškodilo. Dlouhé roky čeká v dubových sudech na svou příležitost, podobně jako whisky nebo víno a nakonec, je třeba dodat, že balsamico není nic jiného než klasický vinný ocet. Ten je v Itálii doma už od středověkých dob a za tu dobu byl doveden takřka k dokonalosti. Sami jej ochutnejte a uvidíte!
Publikováno: 24. 02. 2021
Kategorie: Praktický rádce